Saxhult tog emot oss med flaggan i topp och ljumma vindar. Vi var 32 personer som lockats av att höra Ingrid o Ingvar Bertilsson berätta om gården och garanterat blev ingen besviken. Vi bjöds på en fantastisk berättarkväll, som inleddes på logen, då åska och regn hastigt drog in. Ingvar, dottern Maria och hennes man Lars fixade snabbt fram stolar som placerades bland höbalarna medan Ingrid livfullt delade med sig av gårdens historia och människorna som bott där.

När Ingrid slutat sin berättelse hade regnet upphört, solen sken och vandringen ner mot Sävsjön började. Noak på traktorn tog täten. På vagnen satt berättardrottningen själv, Ingrid af Saxhult, på en ”tron”. Vi gick en vacker,slingrande väg över gärdena, som kantades av blommande vildaplar, hägg och gigantiska stenrösen.

Med jämna mellanrum stannade ekipaget och Ingrid o Ingvar fortsatte att berätta. Vi fick bland annat bakgrundsinformation om de imponerande stenrösena, gamla Lidhultsvägen och en linrötningsgrop, som många av oss aldrig sett förut.

Kvällen avslutades med trivsamt fika i trädgården i Saxhult, där en informationstavla med släktträd, foton och kartor var uppsatt.

Varmt tack till Ingrid o Ingvar med familj för en rolig och minnesvärd kväll.